Winobranie - (Dni Zielonej Góry) to coroczna, największa w regionie impreza kulturalna odbywająca się w Zielonej Górze we wrześniu. Zazwyczaj trwa około 7-9 dni, podczas których trwają liczne imprezy organizowane przez lokalne stowarzyszenia, koncerty, jarmark handlowy oraz prezentacje produktów regionalnych, z których najważniejsze są lubuskie wina.
Najbardziej efektownym i najbarwniejszym elementem obchodów zielonogórskiego Winobrania jest korowód. Za jego organizację odpowiada zazwyczaj Teatr Lubuski, który zaprasza do współpracy szczudlarzy, teatry uliczne, uczniów zielonogórskich szkół, miejskie stowarzyszenia i organizacje. Kilkaset osób przechodzi główną ulicą miasta, krocząc za królem winobrania - Bachusem. Na jadących platformach prezentują się poszczególne winnice, a winiarze częstują obserwatorów winem.
Historia zielonogórskiego winiarstwa to bardzo istotny element lokalnej tożsamości. Obrosła już w wiele pięknych legend. Jedna z nich mówi, iż po zamordowaniu Bachusa przez tytanów bogini Atena pokropiła jego krwią tereny przyszłych regionów winiarskich, a jedna z nich spadła na Zieloną Górę, co zapoczątkowało tradycję winiarską na tym terenie.
Krzewy winorośli pojawiły się na terenie Zielonej Góry wraz z flandryjskimi osadnikami, którzy przybyli na ten obszar w 1150r. Pierwsze udokumentowane wzmianki dotyczące zielonogórskiego winiarstwa pochodzą z 1314r. Położenie miasta na nasłonecznionych wzgórzach a także sprzyjający klimat przyczyniły się do rozwoju winiarstwa, umożliwiając powstanie najbardziej na północ w Europie wysuniętych winnic.